Canoa to miejscowość na wybrzeżu w zachodniej części Ekwadoru, która w 2016 roku bardzo ucierpiała wskutek trzęsienia ziemi. Franciszkanie z Prowincji św. Maksymiliana Marii Kolbego, którzy prowadzą misje w tym dalekim kraju od ponad 24 lat, zdecydowali się wybudować przychodnię dla miejscowej ludności.

Choć minęły dwa lata od tragedii, ludzie żyją tam w warunkach lęku, epidemii i różnego rodzaju infekcji. Wszyscy mieszkańcy potrzebują pomocy i podstawowych badań klinicznych.

Zadaniem przychodni będzie świadczenie opieki zdrowotnej integracyjnej z leczeniem zapobiegawczym dla osób poszkodowanych podczas ostatnich trzęsień ziemi.

Celem jest poprawa zdrowia nie tylko ludzi dorosłych, ale przede wszystkim dzieci, które chronicznie chorują na brak dożywienia i są bardziej podatne na występujące epidemie, a co za tym idzie występuje u nich duży procent śmiertelności.

Stała kontrola zdrowia przy pomocy regularnych badań krwi i innych badań oraz bezpośrednia opieka lekarzy – specjalistów pomoże  zapobiec poważnym powikłaniom zdrowotnym.

Razem możemy więcej!

Więcej o misjach franciszkańskich można przeczytać na stronie www.sekretariatmisyjny.pl

Przekaż Darowiznę (blik, e-przelew)

20 zł 50 zł 100 zł 200 zł 500 zł 1000 zł